Ο πρώτος Λειβαθώνιος είχε τα θεμέλιά του σε δύο βασικούς πυλώνες, την ανάδειξη του Αθλητισμού, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ομορφιές της Λειβαθούς,  αλλά και την συγκέντρωση εσόδων ώστε να ενισχυθούν κυρίως αθλητικοί αλλά και άλλοι σκοποί της περιοχής.

Οι διοργανωτές του Λειβαθώνιου είχαν ως όραμα, μέσα από τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο αγώνα, να μπει ο αθλητισμός στις ζωές όλων μας μ’ενα διασκεδαστικό τρόπο. Επίσης, ο Λειβαθώνιος με την συνδρομή μέλους και τις μπλούζες, έχει καταφέρει να δώσει πίσω τόσο στα χωριά της Λειβαθούς όσο και στον Αθλητισμό γενικότερα. Έχει βοηθήσει στην ενίσχυση κάποιων έργων  που ίσως δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί αλλιώς.

Επειδή ακριβώς ο Λειβαθώνιος στηρίχθηκε στους δυο αυτούς πυλώνες, όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι ευπρόσδεκτοι να τρέξουν στον αγώνα, καθώς η συμμετοχή από μόνη της είναι αξιέπαινη!  Όμως, για να συμμετέχει κάποιος στην διαδικασία μεταλλίων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γίνει εγγραφή μέλους με το αντίτιμο και δώρο την συλλεκτική μπλούζα.  Αυτό, εξασφαλίζει και τον δεύτερο πυλώνα του θεσμού, ο οποίος είναι να συνεισφέρει ο Σύλλογος στις ανάγκες των γύρω περιοχών.

Πάνω όμως από όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την Διεκδίκηση Μεταλλίου είναι το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και η έντιμη συμμετοχή του κάθε δρομέα.  Εάν για οποιονδήποτε λόγω αισθανθεί κάποιος αδυναμία να συνεχίσει και επιβιβαστεί σε οποιοδήποτε είδους οχήματος, θα καταγραφεί μεν στους συμμετέχοντες, αλλά δεν θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει μετάλλιο.

Οι κατηγορίες δρομέων είναι οι παρακάτω, αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 30ου ΛΕΙΒΑΘΩΝΙΟΥ

ΑΝΔΡΩΝ/ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -   2010 – 2018  ΜΠΛΕ

2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -   2006 – 2009 ΚΟΚΚΙΝΟ

3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ –   2001 – 2005 ΠΡΑΣΙΝΟ

4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -   1983 – 2000 ΛΕΥΚΟ

5η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -   1968 – 1982  ΚΑΦΕ

6η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -   1924 –1967  ΚΙΤΡΙΝΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 1.1. ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 31.12 ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ πχ. 1.1.2006 -31.12.2009